El Cabró




Foto de José M. Góme. Wikipedia, CC BY-SA 3.0.

Solc complir amb la meva paraula. En retornar al Zoo al cap d’un parell de dies de la meva trobada amb l'estruç, vaig anar directament a la gàbia gran i oberta on hi rauen les Cabres Hispàniques. S’ha de dir que ens trobem davant d’una de les instal·lacions més reeixides del Parc Zoològic de Barcelona, per l’ambient escenogràfic compost de roques i desnivells que busca recrear l’hàbitat natural d’aquests simpàtics animals. Potser una mica petit, el recinte, certament, una llàstima per a les pròpies bèsties, però això ens assegura poder-les contemplar amb relativa facilitat. Les he qualificat de simpàtiques perquè realment les cabres salvatges, més conegudes amb el nom científic de Capra pyrenaica hispanica, són uns animals molt propers, que s’acosten a les nostres estimades ovelles, però que tenen un caràcter i uns règims de vida independents i salvatges, alhora que mostren una certa cordialitat envers la nostra espècie.

Qui no ha vist alguna vegada un ramat de cabres domèstiques vagabundejar pels camps i pels camins, sense por a enfilar-se pels rocs i pels precipicis més exposats, menjant sense parar les herbes que troben? A diferència de les ovelles, les cabres no solen tenir pastor, ja que van al seu aire, potser els acompanya un gos, necessiten espai per córrer i ho fan, com deia Frank Sinatra, “a la seva manera”. Quan veuen a un humà, no s’espanten però tampoc salten d’alegria, es queden més o menys quietes, mirant de fit a fit l’intrús o la intrusa. L’excursionista intenta llavors acostar-s’hi, puja per uns pujolets, s’enfila per algunes pedres, quan de sobte, s’atura en sec: un mascle imponent el rep darrera la pedra sense moure’s ni un dit! Els seus ulls et fiten i les banyes semblen parlar per si soles. La barbeta li dóna uns atractius però també maliciosos aires mefistofèlics, i l’excursionista, de sobte atemorit en el més pregon del seu ésser, fa el senyal de la creu i se’n torna amb la cua entre cames, sense mirar enrere, però preparat a arrencar a córrer al primer esbufec que senti. Amb aquesta petita descripció he intentat mostrar la naturalesa d’aquests animals tan entranyables i independents. Però les cabres que hi havia al Zoo no eren de les més o menys domèstics, sinó de les salvatges que campen lliures per les muntanyes. Per sort o per desgràcia, romanien tancades en una gàbia.

Vaig buscar el mascle que l’altre dia m’havia clavat la mirada i al cap d’una estona, el vaig descobrir sobre un roc, d’esquenes, com si em volgués ignorar. El vaig reconèixer per la barba, llarga i una mica desfilada, i per la cornamenta esplendorosa. Deuria ser el cap de la tribu, vaig pensar. De sobte, el boc es va girar, va baixar uns esglaons d’aquella falsa muntanya i, a tan sols un parell de metres, em clavà els mateixos ulls de l’altre dia. Tenia les parpelles mig obertes però la mirada, fixa, indicava que l’animal estava pensant. Pensant? Era correcta aquesta paraula? Vaig comprendre que havia d’afinar el meu vocabulari si volia seguir venint al Zoo, en adonar-me que aquí la majoria dels animals semblen filòsofs tancats en una Facultat de Filosofia, en trobar-se sempre en actitud pensant, quan la realitat és que simplement estan sense fer res, impedits de moure’s i per això quiets i pensarosos.

El boc em mirava amb aquella cara de dimoni que la tradició li ha donat, no sé ben bé perquè, ja que sembla una bèstia força civilitzada, tot i que hi havia alguna cosa d’inquietant en aquella mirada. Era com si tingués la capacitat de travessar la màscara del meu rostre i endinsar-se vers les parts més ocultes d’un. També haig de dir que la seva barba de cabró tenia un punt d’impertinent, sobretot si li endevinaves una mena de somriure irònic mentre rosegava restes de menjar. Però allò que més impressionava era la fixació de la mirada, intensa i acerba. De sobte vaig notar que els dos cervells, el meu i el seu, tenien molta cosa en comú, com si parlessin llenguatges muts idèntics. Muts, sí, però que en qualsevol moment podien agafar forma i transformar-se en paraules fosques i incomprensibles, però eloqüents respecte a la temàtica. Quina?... Poder, sexe, instints… Vaig pensar que m’estava deixant influir per la tradició i que en realitat les seves paraules no tenien res a veure amb les truculències de sempre. Però sí que tenia l'absoluta certesa de que m'estava parlant. De què? No ho vaig arribar a capir, però les paraules volaven per la meva percepció com les fulles invisibles d'un arbre mut que tanmateix havia escrit en lletres secretes el seu missatge.

Finalment em vaig decidir i, mirant bé que ningú m'escoltés, li vaig dir:

- S’hi està bé al Parc?

- Relativament –contestà amb un català que semblava provenir de les regions occidentals de l’anomenada Franja.- Lo menjar està bé, però manquen les hores de sortida. Tenint lo Parc de la Ciutadella al costat, no los costaria gaire deixar-nos passejar unes hores al dia, i no patíssiu, que tornaríem tots. Què faríem per la ciutat entre lo tràfic? A més, si volen, nos posen un xip a la orella i seria fàcil trobar-nos. Hi ha també altres reivindicacions que s’haurien de pactar amb los companys de Parc, però crec que aquesta és la principal. Sí, noto a faltar més obertura, i m’estranya que una ciutat amb tanta fama de tolerància com és Barcelona, anti-taurina per decret, permeti aquests abusos envers éssers vius com nosaltres.

Carai!, vaig pensar. Aquest boc se les sap totes. D’alguna manera, s’anticipava a certes prediccions d’estudiosos sobre l’evolució urbana, que diuen que en un futur no molt llunyà la gent incorporarà els animals a les ciutats. Això succeirà quan s’hagi arribat a un cert nivell de consciència que ens incorpori definitivament al regne animal del que molts es pensen que hem sortit.

- I dels aquelarres, què? –li vaig preguntar a boca de canó.

El cabró m'escrutà i girà cua sense contestar-me. Però la mirada que m’havia fet era prou eloqüent. Aquella bèstia era més sàvia i enigmàtica del que un podia creure. Definitivament, m’havia fet un amic. Vaig decidir girar cua jo també, i deixar-lo tranquil. De fet, s’havia amagat darrera d’una roca i no el veia enlloc. No seria l’última vegada que parlaria amb aquell dimoni de boc…

Abans de deixar aquest capítol amb la seva bèstia banyuda, vull reflexionar en veu alta i dir que si en aquesta ocasió vaig poder dialogar amb el boc, va ser perquè aquest es trobava en captiveri. Si l’hagués trobat a les altes muntanyes on sol viure, segur que mai hauria tingut aquest diàleg tan llarg i interessant. Mmmm, vaig pensar, no serà aquesta una de les característiques pròpies dels Parcs Zoològics: poder parlar amb els animals que l’habiten?...

No hay comentarios: